onsdag 27 november 2013

Finland finnar å finlandssvenskar + stereotyper

Finland finnar å finlandssvenskar, ett så fantastiskt märkligt land med de mest märkliga och sanna stereotyperna. Det är ju svårt att veta var man ska börja, men om vi börjar med Finland och närmare bestämmt den södra delen,  det är ett väl strukturerat sammhälle med bra infrastruktur fantastiska städer och vacker natur utan att man kan sätta fingret på vad det är som gör det så vackert.
Märkligast av allt är att bor där ett folk med två kulturer, stereotypen som utläningar har om oss är så fel som det bara kan vara, men det lite lustiga och kanske tragikomiska är att det sammtidigt träffar mitt i prick ;)
'



Finnar
Om vi börjar med finnen, den tragiska och trångsynta varelsen från ett kallt och fittigt land i norr som talar ett språk som inte någon vettig människa kan förstå.
Finnen som alla vet är en purken individ med våldsamma tendeser, lite småfet och enkel är han också, att hata dom där jävla hurrina (finlandssvenskarna) lär dom sig redan i lågstadiet att göra.
De äger en total förmåga .. nej en brist på kläd stil, nej det blev fel det också, det finns ju en stil nationaldräkten ni vet ... dom där joggning byxorna med två sträck på sidan och "toppasaappaat".
det är ju inget vi kan förneka. Det som få vet eller förstår är att de enkla småsura folket som vi kallar finnar är ett komplext folk. När du lär dig känna en finne så är han/hon inte helt så sur och jävlig som du först skulle tro, dum är han inte heller eftersom Finland har världen bästa skolor.. som i tillegg är gratis. En finne skiljer sig helt och hållet från stereotyperna, när du väl kommit förbi det hårda skalet, det är förstås inte en enkel uppgift i sig, för i utgångspunkten så är han ju skeptisk till allt främmande och nytt. Men när du väl är förbi det skalet så har du en individ som är lojal, ärlig och alltid där för dig när du behöver den... kanske inte alltid så nykter men oberoende. Och när det kommer till kritan så är den där hurrin inte så jävla illa oberoende, utan han är den där "kusin duktig" man kanske ändå är lite stolt över.. Alltså stereotyperna stämmer men bakom skalet ligger där ett folk som är en av de härligaste människor du kan tänka dig!



Finlanssvenskar 
Vi om någon är ett märkligt folk. Vi anser ju oss inte vara finnar ( vilket vi det facto är ) förutom när Finland spelar ishockey, då är vi så finska som det går ann att bli. Ja vad ska man säga om oss egentligen vi "eliten" av Finland, som alla är födda med guldsked i handen.
Om vi nu börjar med den lilla fakta biten av att det är bara vi själva och "finnarna" som vet att vi existerar.
Det hindrar ju oss inte att tänka på oss själva som en överklass, samtidigt som vi klarar att martyrisera oss som de största offren i världen.
Stereotypen om att vi är högt utbildade, stroppiga arroganta jävlar som vägrar att tala finska och insisterar i att spela golf och äga en segelbåt är ju nog ganska träffande.
Rika är en del av oss också, äter kräftor och dricker champagne, inte någo jävla 5 euro och 40 cents champagne som dricks från plastglas som dom där stackars finnarna, nejdå kristallglas och Dom Perignon.
Det som man kanske inte märker helt direkt är att bland oss så finns det faktiskt vanliga människor också... ni vet nog, dom där märkliga från Vanda, Ingå å Karis... Dom där dabbarna med lippis och träskor.
Det som är fint med vårt arroganta folk är att trots att många av stereotyperna är sanna, så är också går djupare än så... vi är ett vanligt folk till sist och slut.
Ett folk som går i John Deere overall till butiken och dricker kaffe på Teboil.
Till grund och botten så är vi kanske inte så annorlunda från dom där finnarna? Kanske vi faktiskt har ganska mycket gemensamt med dem?  Så som bastu kärleken för vårt land, kanske vi också har finska vänner som står oss nära och kära.... hmm, kan det faktiskt vara så att vi som två skilda kulturer ändå är ett och samma folk?

Skulle det kanske vara på tiden att inse att alla dessa stereotyperna hittar du i vilket samhälle som helst
Och att det ena det facto inte är bättre än det andra... att Finland är ett rikt land med två fantastiska kulturer som har levt i symbios av hundratals år, det är något vi alla borde vara stolta över.
Tvåspråkighet är något främmande för dom flesta, något som Finland borde dra nytta av i stället för att laga problem av. Det gäller inte bara finnarna utan  också oss finlandssvenskar!


1 kommentar:

  1. En finlandssvensk är en finne, that's it. Vadå två skilda kulturer? Klart som fan att vi är ett och samma folk och har samma kultur. Språket har ingen inverkan på kulturen...

    SvaraRadera